• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

1/5/2022 tarihinden itibaren, “İmalat sanayii ile turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin mal teslimleri ve hizmet ifalarına KDV İstisnası Gelmiştir.

 

I GENEL BİLGİ

KDV Kanununun  geçici 37 nci maddesinde yapılan değişiklik ile 1/5/202 tarihinden itibaren, “İmalat sanayii ile turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin mal teslimleri ve hizmet ifalarına ilişkin 31/12/2025 tarihine kadar KDV istisnası uygulaması gelmiş olup Uygulamaya ilişkin esas ve usuller aşağıdaki gibidir:

  • Bu istisnadan yararlanacak mükelleflerin, imalat sanayii ile turizme yönelik düzenlenmiş bir yatırım teşvik belgesine sahip olması gerekmekte olup, bu belgenin Kanunun yürürlük tarihinden önce düzenlenmiş olması istisna uygulanmasına engel değildir.
  • Yapılacak olan İnşaat işleri ve inşaat malzemesi alımları Yatırım teşvik belgesinde öngörülen yatırıma ilişkin olmalıdır
  • İnşaat işleri 31/12/2025 tarihini aşmamak kaydıyla yatırım teşvik belgesinde öngörülen süre içinde yapılmış olmalıdır
  • İstisna uygulanacak harcama tutarının inşaat işlerine yönelik yatırım teşvik belgesinde yer alan yatırım tutarını aşmaması gerekir.

 

KDV Uygulanmayacak inşaat işleri:

1- Hizmet alımları:

Teşvik belgeli yatırımcının yaptıracağı inşaat taahhüt işleri, nakliye, hafriyat ve benzeri inşa işleri

2- Mal alımları

Teşvik belgeli yatırımcının söz konusu inşaat işlerinde kullanılan mal alımları (demir, çimento,seramik,  vitrifiye vb)

Söz konusu yatırımlar kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin alınan makine, araç-gereç ve tefrişatın (yatırım teşvik belgesinde yer alsa dahi) bu istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.

 

II İSTİSNANIN UYGULAMASI

YATIRIMCI ALICILAR BAKIMINDAN

  • (Teşvik belgesi sahibi yatırımcıların alışları bakımından)
  1. 1- Öncelikle bağlı oldukları vergi dairesine istisna belgesi almak için başvuruda bulunulur.
  2.  
  3. 2- Başvuruda bulunan Yatırımcı tarafından inşaat işlerine ilişkin istisna kapsamında alınacak mal ve hizmet listesi, hazırlanan projeye uygun olarak(ETUYS sisteminde yer alan inşaat harcaması tutarı ile uyumlu olarak) elektronik ortamda sisteme girilir.
  4.  
  5. 3- Vergi dairesince gerekli kontroller yapıldıktan sonra şartları sağlayanlara elektronik olarak sisteme girilen mal ve hizmetle sınırlı olmak üzere istisna belgesi verilir (EK:30) (Aşağıda bulunmaktadır)

(İstisna belgesi, 31/12/2025 tarihini geçmemek üzere projede öngörülen süreyle sınırlı olarak verilir)

  1. 4- Mal/hizmet alışı yapılacağı zaman Vergi dairesinden alınan istisna belgesinin yatırımcı tarafından onaylanmış bir örneği satıcılara verilir.
  2.  
  3. 5- KDV hesaplanmadan mal/hizmet alımı yapabilmek için; alınan mal ve hizmetin KDV istisna yazısı eki listede tutar ve miktar olarak yer alması ve alış tarihinin istisna belgesi tarihleri içinde olması gerekir.
  4.  
  5. 6- Satıcı KDV hesaplamadan fatura verir.
  6.  
  7. 7-Bu şekilde KDV siz olarak fatura alındığında; alım bilgileri sisteme(GİB İnternet Vergi Dairesi Sistemine) girilir
  8.  
  9. 8-İstisna kapsamında mal ve hizmet alanlar istisna belgesinin süresinin sona erdiği tarih itibarıyla istisna belgesini vergi dairesine ibraz ederek kapattırmak zorundadır.
  10.  
  11. 9-Vergi dairesi istisna belgesinde yer alan mal ve hizmet bölümlerinin satıcılar tarafından doldurulup doldurulmadığını ve faturalarla uyumunu kontrol ederek istisna belgesini kapatır.

 

Diğer hususlar:

İstisna, hükmünün yürürlüğe girdiği 1/5/2022 tarihinden önce veya bu tarihten itibaren başlayan inşaat işlerine ilişkin:

1/5/2022 tarihinden sonra yapılan mal ve hizmet alımları istisna kapsamında olup, inşaat işlerine ilişkin bu tarihten önce alınan mal ve hizmetlerin istisna belgesine dahil edilmesi mümkün değildir.

Projenin sonradan revize edilmesi, güncellenmesi veya ek proje düzenlenmesi halinde;

- proje kapsamındaki mal ve hizmetlere ilişkin liste de elektronik ortamda revize edilir..

-Vergi Dairesine baş vuru yapılarak  istisna belgesinin de revize edilmesi gerekir..

Projedeki süresinin uzatılması halinde ;

-vergi dairesine başvurularak  istisna belgesindeki süre de revize edilir.

Aynı satıcıdan yapılan birden fazla mal ve hizmet alımına ilişkin harcamaların;

- proje maliyetinin binde 5’ine kadar olan kısmı tek satır olarak girilebilir. Bu şekilde birden fazla satır yazılabilir.

- Ancak, bu satır tutarlarının toplamının proje maliyetinin yüzde 10’unu aşmaması gerekir.

- Bu durumda da mal ve hizmetin cinsi, miktarı, tutarı gibi hususlar, bu kapsamdaki alışları anlaşılır bir şekilde açıklayacak detayda yazılır.

- Bu alımlara ilişkin fatura tarih ve numarasının listede yer alması gerektiği tabiidir.

İstisna kapsamındaki malların ithalat yoluyla temin edilmesi halinde

- söz konusu belge, ilgili gümrük idaresine ibraz edilir. İstisna belgesindeki istisna kapsamında ithal edilen mala ilişkin bölüm doldurulduktan sonra ilgili gümrük idaresi tarafından bu bölüm de onaylanır.

Yatırım teşvik belgesine konu yatırımın tamamlanmaması halinde, zamanında alınmayan vergi yatırım teşvik belgesi sahibi alıcıdan, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir.

SATICILAR BAKIMINDAN

  • (Teşvik belgesi sahibi yatırımcılara yapılacak Satışlar bakımından)
  1. 1- KDV istisna belgesi sahibi bir yatırımcı KDV siz mal almak için kendilerine geldiğinde öncelikle KDV istisna belgesi ve Eki liste istenir.
  2.  
  3. 2- KDV siz satılacak mal/hizmetlerin söz konusu listede yer alıp almadığı, satılacak ürünlerin miktarının aşılıp aşılmadığı, istisnanın uygulanacağı tarih kontrol edilir.
  4.  
  5. 3- Eğer söz konusu kontrollerde satılacak mal/hizmetin listede yer aldığı, miktarlarının aşılmadığı ve süresinin de dolmadığı görülürse KDV uygulamadan mal/hizmet satılabilir.
  6.  
  7. 4- KDV istisna yazısı ve eki listenin alıcı tarafından onaylı bir örneği alınır. Ve kesilecek faturanın firmada kalacak nüshasına eklenir.
  8.  
  9. 5- Satılan ürünler tek tek gösterilerek KDV uygulanmadan fatura kesilir.
  10.  
  11. 6- Bu şekildeki KDV siz fatura yalnızca istisna belgesinde adı yazan mükellefe kesilebilir. Mükellefin inşaat işini yapan müteahhit adına kesilemez.
  12.  
  13. 7- Kesilen faturanın açıklamasına: “ KDV Kanunun geçici 37 nci maddesi uyarınca KDV den istisna olduğu için KDV hesaplanmamıştır” notu yazılır.
  14.  
  15. 8- İnternet Vergi Dairesine söz konusu satışa ilişkin bilgiler girilir.
  16.  
  17. 9- İstisna kapsamında kesilen fatura bilgileri Satışın yapıldığı döneme ait KDV beyannamesinin "İstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler" kulakçığının, "Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler" tablosunda 339 kod numaralı “İmalat Sanayii ile Turizme Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamındaki İnşaat İşlerine İlişkin Teslim ve Hizmetler” satırı aracılığıyla beyan edilir.
  18.  
  19. 10- KDV beyannamesi verilirken yukarıda yer alan satırın "Teslim ve Hizmet Tutarı" sütununa istisnaya konu teslim ve hizmetlerin KDV hariç tutarı, "Yüklenilen KDV" sütununa bu teslim ve hizmetlere ilişkin alım ve giderlere ait belgelerde gösterilen toplam KDV tutarı yazılır.
  20.  
  21. 11- İade talep etmek istenmiyorsa, "Yüklenilen KDV" sütununa “0” yazmalıdır.
  22.  
  23. 12- Beyanname verildikten sonra Nakden veya mahsuben İade talep edilebilir(Nakden iade talebi YMM raporuyla veya vergi incelemesi ile gerçekleşir)

 

 Müteselsil Sorumluluk

İstisnadan yararlanmak isteyen mükelleflerin istisna belgesinin imza ve kaşe tatbik edilmiş bir suretini mal teslimi ve hizmet ifasında bulunan satıcıya vermeleri gerekmektedir. Bu belge olmadan istisna uygulanması halinde, ziyaa uğratılan vergi, ceza, zam ve faizlerden satıcı ile birlikte teslim ve hizmet yapılan alıcı da müteselsilen sorumludur.

Kendisine teslim veya hizmetin istisna kapsamına girdiğini gösteren belge verilen satıcı mükelleflerce, başka bir şart aramaksızın istisna kapsamında işlem yapılır. Daha sonra işlemin, istisna için ilgili düzenlemelerde belirtilen şartları baştan taşımadığı ya da şartların daha sonra ihlal edildiğinin tespiti halinde, ziyaa uğratılan vergi ile buna bağlı ceza, faiz ve zamlar, kendisine istisna kapsamında teslim veya hizmet yapılan alıcıdan aranır. Satıcının iade talebi ise yukarıda açıklanan şekilde değerlendirilir.”

  İlgili Tebliğe ulaşmak İçin Tıklayınız...

             

 

 



849 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın