Asgari Ücrete Devlet desteği ne getiriyor
Hükümet tarafından; işverenler üzerinde meydana gelen bu maliyet artışını gidermek, kayıtlı istihdamın teşviki ve asgari ücretle çalışanların yoğunlukta olduğu KOBİ lerin desteklenmesi amacıyla 6661 sayılı kanun ile 01.01.2016 tarihinden geçerli olmak üzere işletmelere hazine tarafından sigorta pirimi desteği verilmesine ilişkin yasal düzenleme yapılmıştır. Yapılan düzenleme ile 4/a kapsamında haklarında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan sigortalıları çalıştıran işverenlerce; a) 2015 yılının aynı ayına ilişkin SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde prime esas günlük kazancı 85 TL (aylık 2.550 TL) ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2016 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,
b) 2016 yılı içinde ilk defa bu Kanun kapsamına alınan işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının
2016 yılı Ocak ila Aralık ayları/dönemleri için günlük 3,33 TL (aylık 100 TL) ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, bu işverenlerin SGK’ya ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek ve Hazine tarafından karşılanacaktır.
Özetle: 1-2016 yılından önce kurulmuş firmalar için (diğer şartların sağlanmış olması kaydıyla) destek uygulaması şöyle olacaktır: - Destek tutarı bir işçi için aylık en fazla 100,00-TLdir. - Destekten sadece Brüt 2.550,00-TL den az aylık ödenen işçiler için yararlanılacaktır - 2016 yılında ilave istihdam edilen işçiler için destekten yararlanılamayacaktır. - Destekten 2015 yılının aynı ayında çalıştırılan işçilerin sayısı ve pirim günü kadar yararlanılacaktır.
2- 2016 yılında kurulan firmalar için (diğer şartların sağlanmış olması kaydıyla) destek uygulaması şöyle olacaktır: - Destek tutarı bir işçi için aylık en fazla 100,00-TLdir. - Destekten yararlanmak için işçilere verilen ücrette bir sınırlama yoktur. - Destekten yararlanacak işçi sayısında veya pirim gününde bir sınırlama yoktur.
Basit anlatımla; belli şartlar altında, işverenler tarafından bildirilen sigortalılara ilişkin aylık 100 TL, bu işverenlerin SGK’ya ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek ve Hazine tarafından karşılanacaktır. Hazine tarafından karşılanacak tutarın hangi işletmelere, hangi şartlarda ve nasıl uygulanacağı konusunda ise 10.02.2016 tarihinde SGK tarafından 2016-4 sayılı Genelge ile gerekli açıklamalar yapılmıştır. Uygulamanın Eksik ve Olumsuz Yanları 1- 2016 yılından önce faaliyete başlamış olan işletmeler 2016 yılında yeni işçi almaları durumunda aldıkları yeni işçiler için sigorta pirim desteğinden yararlanamayacaklardır. Oysa 2016 da kurulan firmalar yeni işçi alımlarında destekten yararlanacaklardır. Bu durum öteden beri faal olan firmaların yeni istihdam artışı sağlamaları bakımından teşvikten ziyade yeni kurulan firmalara göre rekabet eşitsizliğine sebebiyet verecektir. 2- 2016 yılından önce faaliyete başlamış olan işletmeler aylık 2.550,00-TL üzerinde ücret ödedikleri personelleri için sigorta pirim desteğinden yararlanamayacaklardır. Oysa 2016 da kurulan firmalar herhangi bir ücret sınırı ile bağlı olmaksızın bu destekten yararlanacaklardır. 3- Yasa ile herhangi bir uzatma olmaz ise söz konusu hazine desteği yalnızca 2016 yılına ( 2016/Ocak ila 2016/Aralık aylarına) ilişkindir. 4- Yaklaşık 100,00-TL/Ay tutarındaki Sigorta pirim desteği uygulaması Asgari ücretteki artış oranıyla kıyaslandığında işverenin maliyetini azaltmada yetersiz kalmıştır. Yapılan düzenleme ile söz konusu Asgari Ücret Desteğine ilişkin olarak tarafımızca önemli görülen bazı hususlar aşağıda yer almaktadır. Asgari ücret desteğinden yalnızca uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası) tabi olan sigortalılar için Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinden dolayı yararlanılması mümkün bulunmaktır. Bu bakımdan dikkate alınacak belge türleri 1, 4, 5, 6, 13, 14, 20, 24, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ve 37 nolu belge türleri olup bu belge türlerinden bildirilen sigortalılar bakımından anılan madde hükmünde yer verilen destek unsurundan yararlanılma imkanı bulunmaktadır.
2016 yılı Ocak ayına ilişkin destek tutarının hesaplaması için 2015 yılının Ocak ayının SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde prime esas günlük kazancı 85 TL (aylık 2.550 TL) ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödemelerini dikkatte almak gerekecektir. Bu karşılaştırma her bir ay için ayrı ayrı yapılacaktır.
Verilecek destek tutarı takip eden ayda tahakkuk edecek prim borçlarına mahsup edileceğinden, 2016/Ocak ayında çalıştırılan sigortalılardan dolayı verilecek olan Hazine desteği de 2016/Şubat ayına ilişkin prim borçlarından mahsup edilecektir. Dolayısıyla mahsuplaşma işlemi 2016/Mart ayında yapılacaktır.
Destekten yararlanılacak prim ödeme gün sayısının hesaplanmasında işyerinin 01/01/2016 tarihinden önce tescil edilmiş olup olmadığına göre farklılık bulunmaktadır.
01/01/2016 tarihinden önce tescil edilmiş olan işyerlerinde; 2015 yılının aynı ayına ilişkin Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde uzun vadeli sigorta kollarına tabi olup prime esas günlük kazancı 85 TL (Aylık 2.550. TL) ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2016 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde uzun vadeli sigorta kollarından bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısı asgari ücret desteğinden yararlanılacak prim ödeme gün sayısı olarak dikkate alınacaktır.
2016 yılı içinde ilk defa tescil edilen işyerlerinde; 2016 yılı içinde ilk defa tescil edilen işyerlerinde uzun vadeli sigorta kollarına tabi olup prime esas kazanç alt sınırı ve üst sınırları arasında bildirilen tüm sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısı asgari ücret desteğinden yararlanılacak prim ödeme gün sayısı olarak dikkate alınacaktır. Asgari ücret desteğinden yararlanmak için herhangi bir başvurma şartı bulunmamaktadır. 01/01/2016 tarihinden önce tescil edilmiş olan işyerlerinde asgari ücret desteğinden yararlanmak için; - 2016 yılına ait aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresinde verilmesi, - 2016 yılı için çalıştırdığı kişilerin sigorta primine esas kazançlarının tam olarak bildirilmesi, gerekmektedir.
2016 yılı içinde ilk defa tescil edilen işyerlerinde asgari ücret desteğinden yararlanmak için; -2016 yılına ait aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresinde verilmesi, -Cari ay primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi, -İşverenin, Kuruma prim, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması veya söz konusu borcun 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre taksitlendirmiş olması, -2016 yılı için çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmesi, bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırması ve prime esas kazançlarını eksik bildirmemesi, gerekmektedir. 2016 yılı için sigorta primine esas kazancın eksik bildirildiğinin veya hiç bildirilmediğinin denetim ve kontrolle görevli memurlarca yapılan soruşturma ve incelemelerde veya mahkeme kararları neticesinde ya da kamu kurum ve kuruluşlardan alınan yazılardan anlaşılması halinde, 2016 Ocak ila 2016 Aralık ayları için destekten yararlanamayacağı gibi yararlanılmış olması halinde, yararlandırılan tutarlar gecikme zammı ve gecikme cezası ile birlikte geri alınacaktır. Asgari ücret desteğinden yararlanmak amacıyla, mevcut bir işyerinin kapatılarak değişik bir ad veya unvan ya da iş birimi olarak faaliyete geçirildiğinin anlaşılması halinde, bu nitelikteki işyeri işverenleri asgari ücret desteğinden yararlandırılmayacak, yararlanılmış olması halinde yararlandırılan tutarlar gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil olunacaktır. Destekten yararlanılacak prim ödeme gün sayısının hesaplanmasında, her bir alt işveren tarafından çalıştırılan ve kapsama giren sigortalıların prim ödeme gün sayıları asıl işverenin ve/veya varsa diğer alt işverenlerin prim ödeme gün sayısının hesabında dikkate alınmayacak olup, her bir alt işveren için hesaplama müstakil bir işverenmiş gibi ayrı ayrı yapılacaktır. |
1892 kez okundu |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |