• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Neden Tam Tasdik ?

Tam tasdik, Yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi (tasfiye, birleşme ve devir beyannameleri dahil) vermek durumunda bulunan mükelleflerin, söz konusu beyannameleri ile bunlara ekli mali tablolarını ve bildirimlerini yeminli mali müşavirlere tasdik ettirme işlemidir. Tasdik ise İade, istisna, teşvik, muafiyet, yeniden değerleme, yatırım indirimi gibi özel durumlarda ortaya çıkan raporlama işlemlerini ifade eder.

Kanunları gereğince, kamu kurum ve kuruluşlarına verilen tasdik edilmiş mali tablolar, kamu idaresinin yetkili memurlarınca, tasdikin kapsamı ölçüsünde incelenmiş bir belge olarak kabul edilir. (3568 sayılı kanun Md 12) Dolayısıyla özel bir durum (ihbar, şikayet gibi) ortaya çıkmadığı sürece vergi incelemesine tabi tutulma riski düşer.

Yeminli malî müşavirler yaptıkları tasdikin doğruluğundan sorumludurlar. Yaptıkları tasdikin doğru olmaması halinde, tasdikin kapsamı ile sınırlı olmak üzere, ziyaa uğratılan vergilerden ve kesilecek cezalardan mükellefle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olurlar. (3568 sayılı kanun Md 12)

Tam tasdik yapan mükellefler  yeniden değerleme, kurumlar vergisi istisnaları ve yatırım indirimine ilişkin işlemler için ayrıca tasdik yapmalarına gerek bulunmamaktadır. (18 ve 25 nolu tebliğ )

gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerini yeminli mali müşavirlere tasdik ettiren mükelleflerin, beyannamelerini ayrıca serbest muhasebeci veya serbest muhasebeci mali müşavirlere imzalatma zorunluluğu bulunmamaktadır. (18 nolu tebliğ)

 yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerini tasdik ettirmek üzere yeminli mali müşavirlik sözleşmesi (tam tasdik) düzenleyen mükelleflerin katma değer vergilerinin nakden veya mahsuben iadesinde, bu iadeler miktarına bakılmaksızın yeminli mali müşavir tasdik raporlarına istinaden yerine getirilebilecektir. (18 nolu tebliğ)

Süresinde tam tasdik sözleşmesi düzenlemiş mükellefler nezdinde KDV iadesi veya tam tasdik dolayısıyla yapılacak karşıt incelemelerin, bu mükelleflerin yeminli mali müşavirlerinden teyit yazısı alınması suretiyle yapılması da mümkündür. (27 ve 29 nolu tebliğler) Bu da işletme sahipleri açısından bir takım can sıkıcı prosedürlerden kurtulma anlamını taşımaktadır.

süresinde tam tasdik sözleşmesi düzenleyen mükelleflerin sözleşme düzenledikleri yıla ilişkin gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerine göre hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinden, beyannameye dahil kazançlar üzerinden daha önce tevkif yoluyla kesilen (özellikle yıllara sari inşaat işleriyle ilgili) vergilerin mahsup edilmesinden sonra artan kısmın 100 Bin Yeni Türk Lirasına kadar olan kısmı yeminli mali müşavir tasdik raporu ile mükellefe iade edilecektir. Bu miktarı aşan kısmı ise, denetim elemanlarınca düzenlenen vergi inceleme raporu sonucuna göre iade edilir.(252 nolu GV Genel Tebliği

Bütün bu saydıklarımız mevzuattan kaynaklanan avantajlar. Mali müşavirliğimizden alacağınız hizmetle ilave avantaşlardan yararlanabilirsiniz. Peki nedir bunlar;

-İyi bir vergi Planlaması, işletmenize özgü vergi reçetesi

-Riskli mükelleflerin ve bunların faturalarının anında tespiti ve ceza ve diğer müeyyidelerle karşılaşmadan ayıklanması

-İşletmenin mali süreçleri üzerinde periyodik dönemler itibariyle müşavirliğimizce gerçekleştirilecek önleyici ve düzeltici kontroller

Ve hepsinden önemlisi vergisel risklerin minimize edilmesi ve bu sayede finansal risklerin yanında operasyonel riskler ve sektör ve iş dünyasında yaşanması muhtemel itibar riskinin önüne geçilmesi

  
3782 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın